Chemitec Intern Nieuws
-
Chemitec heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor een aantal goede doelen. De Kerstboodschap van ons bedrijf werd gekoppeld aan een donatie van Chemitec en van haar relaties, een actie die al vanaf de eerste aanzet in 2000 een groot succes bleek. De afgelopen jaren werden zo significante bedragen bij elkaar gebracht voor de volgende charitatieve instellingen:
2000: CliniClowns
2001: CliniClowns
2002: War Child
2003: Stichting Welzijn Gehandicapten Nederland
2004: Stichting KIKA
2005: Sophia Kinderziekenhuis
2006: Sophia Kinderziekenhuis
2007: Sophia Kinderziekenhuis
Chemitec Extern Nieuws
Arbeidsinspectie controleert gebruik van vluchtige organische stoffen
De Arbeidsinspectie gaat zo’n 1000 bedrijven bezoeken, waar regelmatig met vluchtige organische stoffen wordt gewerkt, zoals bedrijven in de sectoren bouwnijverheid, scheepsschoonmaak, textiel en metaalbewerking. Daarnaast worden ongeveer 150 bedrijven in de grafische sector en in de sector autospuiterijen geïnspecteerd. In deze sectoren, waar veel met vluchtige organische stoffen wordt gewerkt, gelden speciale regels. Blootstelling aan vluchtige organische stoffen kan de ziekte organisch psychosyndroom (OPS) veroorzaken. Dit is een ernstige, vaak onherstelbare aandoening aan het zenuwstelsel. Sinds 1 oktober 2000 geldt voor de grafische sector en voor autospuiterijen een zogeheten vervangingsplicht. Producten met vluchtige organische stoffen moeten zoveel mogelijk worden vervangen door alternatieve minder schadelijke producten. De Arbeidsinspectie gaat controleren in hoeverre gebruik wordt gemaakt van vluchtige organische stoffen en of de werkgevers in deze sectoren zich aan de nieuwe regels houden. Daarnaast wordt bekeken of werkgevers aandacht hebben besteed aan de risico’s van het gebruik van deze stoffen en welke maatregelen werkgevers hebben getroffen om de risico’s te verminderen. Ook de binnenschilders en tapijt- en parketleggers zullen in dit deel van het project opnieuw worden gecontroleerd.
Bron: Persbericht ministerie van SZW
Verantwoord omgaan met chemicaliën
De 16e editie van Chemiekaarten bevat alle informatie die u nodig heeft om veilig met chemicaliën te kunnen werken. De 16e editie is uitgebreid met 25 nieuwe kaarten, zodat het jaarboek en de cd-rom nu elk 1.258 gevaarlijke stoffen behandelen. Elke chemiekaart vermeldt alle eigenschappen die uit het oogpunt van veiligheid voor u van belang zijn. Fysische en chemische eigenschappen, maar ook kenmerken als CAS-nummer, MAC-waarden, EG-etikettering (gevarensymbolen, R en S zinnen).
Chemiekaarten besteedt ruim aandacht aan preventie en noodmaatregelen. Of het nu gaat om beschermende kleding, eerste hulp, het herkennen van vergiftigingsverschijnselen, het veilig opslaan van producten, speciale blusstoffen of opruimingsmethoden... U vindt het allemaal exact terug in de Chemiekaarten!
Snel optreden is in crisissituaties van vitaal belang. Daarom staan de kaarten overzichtelijk afgebeeld en volgen ze een vast stramien. Per stof één pagina met een helder en duidelijk overzicht van alle relevante gegevens. Erg makkelijk als u vlug wat op moet zoeken!
Bron: ten Hagen & Stam
Openbare concept-rapporten
reproductietoxiciteit oplosmiddelen
De Commissie ‘Reproductie-toxische stoffen’ van de Gezondheidsraad heeft concept-rapporten gepubliceerd waarin zij de gevolgen van beroepsmatige blootstelling aan tolueen, styreen en xyleen voor de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van het nageslacht beoordeelt. De bevindingen van de commissie dienen als uitgangspunt voor de classificatie als reproductie-toxische stof volgens artikel 34.2 van de Wet milieugevaarlijke stoffen en artikel 4.2 van het Arbeidsomstandig- hedenbesluit.
Voor tolueen stelt de commissie vast dat er onvoldoende humane gegevens beschikbaar zijn en dat voldoende diergegevens laten zien dat tolueen de fertiliteit niet schaadt. Daarom is het advies, tolueen niet te classificeren. Voor ontwikkelings- stoornissen adviseert de commissie tolueen in categorie 3 (stoffen die in verband met hun mogelijke voor de ontwikkeling schadelijke effecten reden geven tot bezorgdheid voor de mens) te classificeren en met R63 (mogelijk gevaar voor beschadiging van het ongeboren kind) te kenmerken. Voor effecten tijdens de lactatie adviseert de commissie om tolueen niet te kenmerken wegens onvoldoende gegevens.
Voor styreen heeft de commissie te weinig gegevens gevonden voor classificatie. Voor effecten op de ontwikkeling meent de commissie dat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn. Zij adviseert daarom om styreen niet te classificeren. Ook voor effecten tijdens lactatie adviseert de commisssie om styreen niet te kenmerken wegens onvoldoende gegevens.
Voor xyleen heeft de commissie evenmin voldoende gegevens voor classificatie. Voor effecten op de ontwikkeling adviseert de commissie xyleen in categorie 3 (zie tolueen) te classificeren en met R63 (zie tolueen) te kenmerken. Wegens onvoldoende gegevens adviseert de commissie xyleen niet te kenmerken voor effecten tijdens lactatie.
Bron: Gezondheidsraad
Nieuw Arbo-normenboek verschenen
Bij Samsom is de nieuwste versie van het Arbonormenboek verschenen. In het boek is bij elk denkbaar onderwerp op het terrein van de arbeidsomstandigheden alle relevante wet- en regelgeving overzichtelijk op een rij gezet. Per onderwerp wordt snel duidelijk aan welke eisen moet worden voldaan. Daarbij wordt tevens verwezen naar relevante literatuur, normen en jurisprudentie.
Bestellen bij Samsom,
Tel. 0172 46 68 48
|